Kotlety z czerwonej soczewicy
Soczewica jak i inne rośliny strączkowe jest dobra alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Co prawda nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, ale połączenie jej z innymi produktami zawierającymi brakujące aminokwasy ( n.p zbożowymi, ziemniakami) może stworzyć źródło pełnowartościowego białka. Poza tym soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego potasu i kwasu foliowego oraz według ostatnich wyników badań zawiera taniny- związki o działaniu antynowotworowym.
Kotlety z czerwonej soczewicy.
Składniki:
1 szklanka soczewicy
1 czerwona cebula
1 marchewka
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
szczypta czarnuszki
1 łyżeczka kurkumy
szczypta utartego świeżego imbiru
szczypta kuminu rzymskiego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego ( lub 1 jajko)
garść mieszanki orzechów
garść natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
dwie łyżki pasty miso ( niekoniecznie)
ziarna sezamu
Przygotowanie.
Soczewicę umyć, zalać wodą ( objętość 2 szklanki). Gotować na wolnym ogniu 10 min.
Warzywa zetrzeć na tarce, dusić z cebulką, czosnkiem i przyprawami na oleju rzepakowym ok 10 min. Soczewice połączyć z warzywami i zblendować na gładką masę. Dodać siemię lniane lub jajko, posiekana natkę pietruszki, miso i orzechy. Wymieszać. Lyżką formować małe placuszki, obtaczać w sezamie i piec w nagrzanym piekarniku ( 180 stopni) ok 20 min.
Smacznego 🙂