Kasza gryczana zapiekana z warzywami

Smak kaszy gryczanej każdy kojarzy jako intensywny z lekką goryczką. Tak smakuje kasza gryczana palona. Ja polecam tę niepaloną gdyż jest bardziej wartościowa. Zawiera witaminy z grupy B, cenne pierwiastki ( między innymi żelazo, magnez, wapń) , jest  również  źródłem  krzemu. W smaku jest bardziej łagodna.

Składniki  na porcję dla 4 osób

200g  kaszy

1 mała cukinia

300g  pieczarek

1 cebula czerwona

garść pomidorków koktajlowych

natka pietruszki

50g  koziego sera ( miałam w zalewie w oleju z pestek winogron)

sól himalajska ( do smaku)

pieprz

olej

3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Kaszę gotuj w lekko osolonej wodzie  15 min. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i duś z cebulką  na oleju kokosowym ( lub innym). Dopraw pieprzem i solą Cukinię umyj, pokrój w kostkę, posyp  solą i odstaw na kilka minut. gdy puści sok odsącz i podsmaż krótko z czosnkiem. Warzywa wymieszaj z kaszą, pomidorkami, pokrojonym w kostkę serem. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku  w temperaturze 180 stopni około 40 min.  Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.  Kasza doskonale smakuje w towarzystwie ogórków kiszonych.

Smacznego 🙂