Kotlety z czerwonej soczewicy

Soczewica jak i inne rośliny  strączkowe jest dobra alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.  Co prawda nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, ale połączenie jej z innymi produktami zawierającymi brakujące aminokwasy  ( n.p zbożowymi, ziemniakami) może stworzyć źródło  pełnowartościowego białka. Poza tym soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego potasu i kwasu foliowego oraz według  ostatnich  wyników badań zawiera taniny- związki o działaniu antynowotworowym.

Kotlety z czerwonej soczewicy.

Składniki:

1 szklanka soczewicy

1 czerwona cebula

1 marchewka

1 pietruszka

3 ząbki czosnku

szczypta czarnuszki

1 łyżeczka kurkumy

szczypta utartego świeżego imbiru

szczypta kuminu rzymskiego

1 łyżka mielonego siemienia lnianego ( lub 1 jajko)

garść mieszanki orzechów

garść natki pietruszki

sól do smaku

pieprz do smaku

dwie łyżki pasty miso ( niekoniecznie)

ziarna sezamu

Przygotowanie.

Soczewicę umyć, zalać wodą ( objętość 2 szklanki). Gotować na wolnym ogniu 10 min.

Warzywa zetrzeć na tarce, dusić z cebulką, czosnkiem i przyprawami na oleju rzepakowym ok 10 min. Soczewice połączyć z warzywami i zblendować na gładką masę. Dodać siemię lniane lub jajko, posiekana natkę pietruszki, miso i orzechy. Wymieszać. Lyżką formować małe placuszki, obtaczać w sezamie i piec w nagrzanym piekarniku  ( 180 stopni) ok 20 min.

Smacznego 🙂