Falafel z zielonego groszku

Składniki:

1 szklanka suszonego zielonego groszku

1/2 szklanki sezamu

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

szczypta soli himalajskiej

pieprz

1 łyżeczka garam masala

1 łyzka mielonego siemienia lnianiego

olej kokosowy lub rzepakowy

Przygotowanie:

Groszek umyć i zalać  wodą ( 2 szklanki) . Odstawić na 12 godzin uzupełniając ewentualnie wodę . Odsączyć i zblendować na gładką masę. Cebulę posiekać, dusić przyprawami ( oprócz siemienia lnianego) i czosnkiem do miękkości na łyżce oliwy. Wymieszać z groszkiem. Masa powinna być lekko pikantna. Dodać siemię lniane, wymieszać. Formować małe kulki, obtaczać w sezamie i smażyć na złoty kolor  na dobrze rozgrzanym  tłuszczu w rondlu lub wysokiej patelni.  Odsączać na ręczniku papierowym.

Smacznego 🙂