Placki z cukini

Placki z cukini są proste w przygotowaniu. Doskonała propozycja na szybki obiad dla zapracowanych.

Składniki:

dwie nieduże cukinie

odrobina soli himalajskiej

pieprz

koperek

1 łyżka płatków owsianych górskich

2 łyżki mąki z cieciorki

1 łyżka mąki gryczanej

1 jajko

olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić na chwilę aby puściły sok. Przecisnąć przez gazę aby pozbyć się nadmiaru płynu.

Dodać posiekany koperek, pieprz, jajko, płatki i mąki. Wymieszać. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Odsączać na ręczniku papierowym.

Podawać z dipem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.

Smacznego 🙂