Czas na szparagi !
Zaczyna się sezon na szparagi i nie warto tego przegapić. Po długiej zimie, ubogiej w zielone, świeże warzywa nareszcie można zaszaleć w kuchni sięgając po wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu produkty z warzywniaka. Które szparagi wybrać?
Szparagi białe- podłużne dość twarde pędy, które rosną pod ziemią. Przed przyrządzeniem należy je obierać ze skórki. Są niezwykle delikatne i maja wyrazisty smak. Doskonałe do kremowych zup.
Szparagi zielone –uznawane za najsmaczniejsze. Nie trzeba ich obierać ze skóry, dlatego zachowują większość wartości odżywczych.
Szparagi fioletowe- rosną blisko powierzchni ziemi. Ze względu na trudną uprawę są ciężko dostępne. Grube łodygi zawierają też dużo cukru.
Szparagi zawierają dużo składników mineralnych . Bogate w potas, magnez, fosfor, wapń, odnajdą się doskonale w diecie sportowców. Ponadto zawierają witaminy C, E, A , z grupy B i są bogate w błonnik. Zielone szparagi są bogate również w chlorofil. Duża zawartość kwasu foliowego to dodatkowa zaleta, a więc polecane są w diecie kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na niedokrwistość.
Moja propozycja na zielone szparagi to
Zapiekane zielone szparagi.
Szparagi umyj, oprósz odrobiną soli i skrop oliwą z oliwek.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 min.
Doskonale smakują jako dodatek do każdego dania.
Smacznego 🙂