Czas na szparagi !

Zaczyna się sezon na szparagi i nie warto tego przegapić. Po długiej zimie, ubogiej w zielone, świeże warzywa nareszcie można zaszaleć w kuchni sięgając po wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu produkty z warzywniaka. Które szparagi wybrać?

Szparagi białe- podłużne dość twarde pędy, które rosną pod ziemią.  Przed przyrządzeniem należy je  obierać ze skórki. Są niezwykle delikatne i maja wyrazisty smak. Doskonałe do kremowych zup.

Szparagi zielone –uznawane za najsmaczniejsze. Nie trzeba ich obierać ze skóry, dlatego zachowują większość wartości odżywczych.

Szparagi fioletowe- rosną blisko powierzchni ziemi. Ze względu na trudną uprawę są ciężko dostępne. Grube łodygi zawierają też dużo cukru.

Szparagi zawierają dużo składników mineralnych . Bogate w potas, magnez, fosfor, wapń, odnajdą się doskonale w diecie sportowców. Ponadto zawierają witaminy C, E,  A , z grupy B  i są bogate w błonnik. Zielone szparagi są bogate  również w chlorofil. Duża zawartość kwasu foliowego to dodatkowa zaleta, a więc polecane są w diecie  kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na niedokrwistość.

Moja propozycja na zielone szparagi to

Zapiekane zielone szparagi. 

Szparagi umyj, oprósz odrobiną soli i skrop oliwą z oliwek.

Ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-15 min.

Doskonale smakują jako dodatek do każdego dania.

Smacznego 🙂