Falafel z zielonego groszku
Składniki:
1 szklanka suszonego zielonego groszku
1/2 szklanki sezamu
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta soli himalajskiej
pieprz
1 łyżeczka garam masala
1 łyzka mielonego siemienia lnianiego
olej kokosowy lub rzepakowy
Przygotowanie:
Groszek umyć i zalać wodą ( 2 szklanki) . Odstawić na 12 godzin uzupełniając ewentualnie wodę . Odsączyć i zblendować na gładką masę. Cebulę posiekać, dusić przyprawami ( oprócz siemienia lnianego) i czosnkiem do miękkości na łyżce oliwy. Wymieszać z groszkiem. Masa powinna być lekko pikantna. Dodać siemię lniane, wymieszać. Formować małe kulki, obtaczać w sezamie i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu w rondlu lub wysokiej patelni. Odsączać na ręczniku papierowym.
Smacznego 🙂