Przepis: Bezglutenowy pasztet vege z zielonej soczewicy
Skład:
- zielona soczewica
- cebula
- marchew
- czosnek
- imbir
- papryczka chili
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kurkuma
- kminek
- pieprz
- sól
- siemie lniane,
- mielony len
Przepis:
Soczewicę ( 1 szklanka) zalać dwiema szklankami wody,
dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować około 20minut.
Trzy marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
dodać dwie średnie pokrojone cebule, cztery ząbki czosnku,
świeży imbir utarty na drobnych oczkach ,
kminek, pieprz, sól (niekoniecznie),papryczkę chili,
łyżeczkę kurkumy i łyżkę koncentratu pomidorowego.
Wszystko usmażyć na oliwie. Można dodać łyżeczkę tahini.
Masę marchewkową połączyć z soczewicą
i zemleć w blenderze.
Dodać mielony len ( dwie łyżki) i siemię lniane .
Można dodać suszone pomidory albo pokrojoną natkę pietruszki.
Całość wymieszać i włożyc do foremki wysmarowanej oliwą.
Piec 40min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!