Przepis: Bezglutenowy pasztet vege z zielonej soczewicy

Skład:

  • zielona soczewica
  • cebula
  • marchew
  • czosnek
  • imbir
  • papryczka chili
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kurkuma
  • kminek
  • pieprz
  • sól
  • siemie lniane,
  • mielony len

Przepis:

Soczewicę ( 1 szklanka) zalać dwiema szklankami wody,

dodać liść laurowy i ziele angielskie i gotować około 20minut.

Trzy marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach,

dodać dwie średnie pokrojone cebule, cztery ząbki czosnku,

świeży imbir utarty na drobnych oczkach ,

kminek, pieprz, sól (niekoniecznie),papryczkę chili,

łyżeczkę kurkumy i łyżkę koncentratu pomidorowego.

Wszystko usmażyć na oliwie. Można dodać łyżeczkę tahini.

Masę marchewkową połączyć z soczewicą

i zemleć w blenderze.

Dodać mielony len ( dwie łyżki) i siemię lniane .

Można dodać suszone pomidory albo pokrojoną natkę pietruszki.

Całość wymieszać i włożyc do foremki wysmarowanej oliwą.

Piec 40min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!