Pierniki bezglutenowe
Będąc na diecie bezglutenowej szukałam przepisów na smaczne pierniczki. Udało mi się coś znaleźć, zmodyfikować i powstał przepis na zdrowszą wersję ciastek korzennych o wspaniałym smaku. Ich dodatkową zaletą jest to, że od razu po upieczeniu są miękkie. Doskonale smakują nawet bez lukru.
Składniki:
100g masła
szklanka cukru trzcinowego
2 jajka
100ml miodu
200g mąki gryczanej
200g mąki z amarantusa
100g mąki gryczanej do podsypania przy wałkowaniu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki korzennej przyprawy ( kupuję gotową mieszankę w sklepach ze zdrową żywnością), można też namieszać samemu dodając cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową, imbir i czarny pieprz.
Przygotowanie:
Masło, miód i cukier rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać przyprawę. Mąki zmieszać osobno z sodą. W misce ubić trzepaczką jajka, dodać lekko wystudzoną płynną masę miodową, mąki i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 3 godziny. Wałkować na posypanej mąką stolnicy i wycinać pierniki. Piec w piekarniku z termoobiegiem 7 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!