Kasza gryczana zapiekana z warzywami
Smak kaszy gryczanej każdy kojarzy jako intensywny z lekką goryczką. Tak smakuje kasza gryczana palona. Ja polecam tę niepaloną gdyż jest bardziej wartościowa. Zawiera witaminy z grupy B, cenne pierwiastki ( między innymi żelazo, magnez, wapń) , jest również źródłem krzemu. W smaku jest bardziej łagodna.
Składniki na porcję dla 4 osób
200g kaszy
1 mała cukinia
300g pieczarek
1 cebula czerwona
garść pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
50g koziego sera ( miałam w zalewie w oleju z pestek winogron)
sól himalajska ( do smaku)
pieprz
olej
3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Kaszę gotuj w lekko osolonej wodzie 15 min. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i duś z cebulką na oleju kokosowym ( lub innym). Dopraw pieprzem i solą Cukinię umyj, pokrój w kostkę, posyp solą i odstaw na kilka minut. gdy puści sok odsącz i podsmaż krótko z czosnkiem. Warzywa wymieszaj z kaszą, pomidorkami, pokrojonym w kostkę serem. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 min. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Kasza doskonale smakuje w towarzystwie ogórków kiszonych.
Smacznego 🙂