Jaglotto curry
To szybkie i proste danie jest znakomite zarówno przed treningiem jak i po. Kasza jaglana należy do produktów odkwaszających, a w zestawieniu z porcją świeżych warzyw stanowi pożywny i smaczny posiłek. Kurkuma natomiast ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 papryki szpiczastej
2 duże pomidory ( miałam żółte więc takie dałam)
duża garść jarmużu
jedna mała cukinia
2-3 ząbki czosnku
2 łyżeczki kurkumy
1 cm startego świeżego korzenia imbiru
szczypta chili
odrobina soku z cytryny
oliwa z oliwek
sól himalajska
Przygotowanie:
Kaszę prażyć kilka minut ( do uzyskania orzechowego zapachu) w garnku. Potem zalać wodą i gotować 10-15 min do miękkości. W tym czasie dusić na oliwie pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pomidory . Po 10 minutach dodać posiekany czosnek i jarmuż i dusić kolejne 5 min. Warzywa powinny być lekko twarde. Doprawić odrobiną soli i dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać z ugotowaną kaszą.
Smacznego 🙂