Ciasto dyniowo-marchewkowe
Na jesienny podwieczorek polecam ciasto dyniowo-marchewkowe. Pyszne, pożywne i zdrowe na pewno poprawi humor i doda energii na cały dzień.
Składniki na dużą blachę:
*6 jaj
*puszka mleka kokosowego
*1 szklanka mąki gryczanej
*1 szklanka mąki razowej pszennej,
* szczypta sody
* łyżka octu jabłkowego
*pół szklanki oleju
* szklanka pulpy z dyni
* dwie duże marchewki
* dwie łyżki przyprawy korzennej
* garść orzechów włoskich
* 3/4 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, olej . Dynię najlepiej wcześniej zapiec w piekarniku, wystudzić i zmiksować. Marchewki utrzeć na drobnej tarce. Do masy jajecznej ubijając dodać pulpę z dyni i marchew. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą korzenną i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać ocet i orzechy. Dobrze wymieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku ( 180 stopni) ok 45 min. Można ozdobić polewą z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.
Smacznego 🙂