Ogórki małosolne

Ogórki małosolne o wspaniałym zapachu koperku, czosnku i przypraw są doskonałym dodatkiem do każdego dania.

Poza tym, że posiadają wyjątkowe walory smakowe,  są doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które sprzyjają procesowi trawienia wzmacniając nasz układ trawienny i podnoszą odporność  organizmu.

Przepis na ogórki małosolne.

Składniki:

1 kg świeżych, małych, gruntowych ogórków

2 główki z niedużą łodygą kopru zielonego

3 ząbki czosnku

10 cm korzenia chrzanu

dwa listki krzewu czarnej porzeczki

osolona, przegotowana, chłodna woda (czubata łyżka na litr wody)

Przygotowanie:

  • Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub naczyniu kamionkowym.
  • Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki. Ogórki układamy w naczyniu na przemian z dodatkami.
  • Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
  • Odstawić w zacienione miejsce na 3 – 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.
  • Smacznego 🙂