Ogórki małosolne
Ogórki małosolne o wspaniałym zapachu koperku, czosnku i przypraw są doskonałym dodatkiem do każdego dania.
Poza tym, że posiadają wyjątkowe walory smakowe, są doskonałym źródłem bakterii probiotycznych, które sprzyjają procesowi trawienia wzmacniając nasz układ trawienny i podnoszą odporność organizmu.
Przepis na ogórki małosolne.
Składniki:
1 kg świeżych, małych, gruntowych ogórków
2 główki z niedużą łodygą kopru zielonego
3 ząbki czosnku
10 cm korzenia chrzanu
dwa listki krzewu czarnej porzeczki
osolona, przegotowana, chłodna woda (czubata łyżka na litr wody)
Przygotowanie:
- Ogórki wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny). Następnie dokładnie umyć, umieścić w dużym słoju lub naczyniu kamionkowym.
- Dodać obrane i przekrojone na połówki ząbki czosnku, obrany i pokrojony na kilka kawałków chrzan, koper, liście porzeczki. Ogórki układamy w naczyniu na przemian z dodatkami.
- Wszystko zalać posoloną wodą (soli dajemy po czubatej łyżce stołowej soli na 1 litr wody, dokładnie mieszamy). Całe ogórki powinny być przykryte zalewą. Przykryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką.
- Odstawić w zacienione miejsce na 3 – 5 dni (w zależności od temperatury). Pierwszym objawem, że ogórki są już gotowe, będzie mętniejąca woda.
- Smacznego 🙂