Śniadanie ultrasa – placuszki z owocami
Dobry ładunek węglowodanów zarówno przed jak i po treningu. Szczególnie polecane przed długim wybieganiem jako paliwo na udany trening.
Składniki :
300ml kefiru ( może być mleko roślinne)
2 jajka
szczypta proszku z laski wanilii ( lub kilka ziarenek z laski)
szczypta cynamonu
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki z cieciorki
2 łyżki mąki pszennej( może być inna bezglutenowa)
szczypta sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
Jajka ubić, dodać kefir, przyprawy i mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze odrobinę maki. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. Odsączać na papierze. Podawać z ricottą, ulubionymi owocami i sosem borówkowym.
Sos borówkowy:
borówki amerykańskie oraz inne jagody ( maliny, jeżyny, żurawina, porzeczka, rokitnik pospolity)- razem 1 szklanka gotować krótko z łyżką cukru trzcinowego. Gdy puszcza sok dodać łyżeczkę agaru. Gotować 1 min. Zdjąć z pieca i trochę wystudzić aż masa zgęstnieje. Podawać z placuszkami.
Smacznego 🙂