Jaglotto curry

To szybkie i proste danie jest znakomite zarówno przed treningiem jak i po. Kasza jaglana należy do produktów odkwaszających, a w zestawieniu z porcją świeżych warzyw stanowi pożywny i  smaczny  posiłek. Kurkuma natomiast ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1/2 papryki szpiczastej

2 duże pomidory ( miałam żółte więc takie dałam)

duża garść jarmużu

jedna mała cukinia

2-3 ząbki czosnku

2 łyżeczki kurkumy

1 cm startego świeżego korzenia imbiru

szczypta chili

odrobina soku z cytryny

oliwa z oliwek

sól himalajska

Przygotowanie:

Kaszę prażyć kilka minut ( do uzyskania orzechowego zapachu) w garnku. Potem zalać wodą i gotować 10-15 min do miękkości. W tym czasie dusić na oliwie pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i pomidory . Po 10 minutach dodać posiekany czosnek i jarmuż i dusić kolejne 5 min. Warzywa powinny być lekko twarde.  Doprawić odrobiną soli i dodać pozostałe przyprawy.  Wymieszać z ugotowaną kaszą.

Smacznego 🙂