Ciasto dyniowo-marchewkowe

Na jesienny podwieczorek polecam ciasto dyniowo-marchewkowe. Pyszne, pożywne i  zdrowe na pewno poprawi humor  i doda energii na cały dzień.

Składniki na dużą blachę:

*6 jaj

*puszka mleka kokosowego

*1 szklanka mąki gryczanej

*1  szklanka mąki razowej pszennej,

* szczypta sody

* łyżka octu jabłkowego

*pół szklanki oleju

* szklanka pulpy z dyni

* dwie duże marchewki

* dwie łyżki przyprawy korzennej

* garść orzechów włoskich

* 3/4 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem, dodać mleko, olej .  Dynię najlepiej wcześniej zapiec w piekarniku, wystudzić i zmiksować. Marchewki utrzeć na drobnej tarce. Do masy jajecznej ubijając dodać pulpę z dyni i marchew. Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą korzenną i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać ocet i orzechy. Dobrze wymieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku ( 180 stopni) ok 45 min. Można ozdobić polewą z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady.

Smacznego 🙂