Sałatka regeneracyjna
Po wyczerpujących zawodach lub treningu ważna jest regeneracja, na którą nieodzowny wpływ ma nie tylko wypoczynek, ale również to, co znajdzie się na naszym talerzu. Faktem jest, że bieganie ma swoje dobre i złe strony. Do tej gorszej należy nadprodukcja wolnych rodników wskutek stresu oksydacyjnego towarzyszącego w trakcie wysiłku. Szczególnie narażone są osoby startujące w zawodach, kiedy organizm pracuje na pełnych obrotach kilka lub nawet kilkanaście godzin. Bieganie choć dostarcza magicznych endorfin, to również w sposób katastrofalny nadwyręża zdrowie. Szczególnie w okresie startowym. Dlatego ważne jest, aby jak najszybciej po przekroczeniu linii mety dostarczyć cenne antyoksydanty. Pomogą one zniwelować skutki działalności namnożonych w biegu wolnych rodników rujnujących zdrowe komórki i niszczących DNA. Antyoksydanty przyśpieszają regenerację, pozwalają uniknąć kontuzji i szybciej dojść do formy po ciężkich startach.
Dziś proponuję sałatkę jako prosty i szybki w wykonaniu posiłek regeneracyjny. Składniki to bomba witaminowo- antyoksydacyjna.
Pomidory– źródło likopenu, który pomaga w zwalczaniu wolnych rodników. Ponadto zawierają potas, wit C , beta-karoten, regulują poziom cukru we krwi, poprawiają metabolizm.
Brokuły-źródło sulforafanu . Jest to związek fitochemiczny o najsilniejszym działaniu przeciwnowotworowym. Przyspiesza eliminację z organizmu związków toksycznych. ma też antybiotykowe działanie na bakterie Helicobakter pylori odpowiedzialną za wrzody żołądka.
Ogórek małosolny– zawiera bakterie fermentacji mlekowej, które regulują skład mikroflory układu pokarmowego. Ma zbawienny wpływ na stany zapalne jelit oraz wrzody żołądka.
Nasiona słonecznika– źródło wit E i witamin z grupy B. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Ser feta– bogate źródło białka i minerałów.
Czosnek– naturalny antybiotyk, działa przeciwzapalnie.
Oliwa z oliwek– bogata w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-9. Zmniejsza ryzyko chorób serca.
Przepis na sałatkę
Połowę brokuła ugotować na parzę ( 3-4 min), rozdzielić na mniejsze różyczki. Dodać pokrojony w kostkę pomidor, ogórek małosolny, garść uprażonych nasion słonecznika i kilka kostek sera feta. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Doprawić oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Smacznego!