Zapiekanka z bakłażana
Korzystając z sezonu na bakłażany i pomidory proponuję zapiekankę. Lekka, smaczna i bogata między innymi w likopen ( flawonoid o silnym działaniu przeciwnowotworowym ) jest doskonała dla każdego kto dba nie tylko o sylwetkę, ale również o piękny zdrowy wygląd i dobrą kondycję fizyczną.
Składniki:
1 duży bakłażan
5-6 pomidorów ( najlepiej z gatunku podłużnych – są bardziej mięsiste)
świeża bazylia
sól himalajska
oliwa z oliwek
50 g startego parmezanu
3 łyżki mąki żytniej lub innej ( może być bezglutenowa)
20 dag twardej mozarelli.
Przygotowanie:
Bakłażan i pomidory pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry bakłażana posypać solą i odstawić na 10 min aby puściły goryczkowy sok. Mozarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z parmezanem. Plastry bakłażana opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtaczać w mącę z parmezanem i smażyć z obu stron na oliwie na małym ogniu aby się nie przypaliły. Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z pomidorami i mozarellą. Górną warstwę posypać listkami świeżej bazylii i mozarellą. Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 min.
Świetnie smakuje w towarzystwie komosy ryżowej ( na zdjęciu).
Smacznego 🙂