Smaki Orientu- zupa z dyni
Wartości odżywczych i leczniczych dyni nie sposób przecenić. Doceniali ją już meksykańscy Indianie. Bogata w witaminy i minerały zwłaszcza w cynk owocuje obniżeniem poziomu cukru we krwi, co z kolei prowadzi do obniżenia wolnych rodników tlenowych uszkadzających między innymi odpowiedzialnych za wytwarzanie insuliny komórek beta. Należy zaznaczyć, że warto spożywać dynię profilaktycznie przeciwko cukrzycy typu 2. Natomiast osoby chorzy na cukrzycę powinni uważać gdyż ma wysoki indeks glikemiczny. Poza tym świeże pestki dyni pomagają w pozbyciu się pasożytów.
Polecam zupę w wersji orientalnej.
Składniki :
Pokrojona w kostkę dynia ( ok 2 kg)
2 marchewki
1 duży ziemniak
świeża kolendra
Pasta garam masala ( do smaku)
Pastę robię sama i dodaję ją potem do zup, pasztetów, kotletów ( n.p z soczewicy)
Przepis na pastę:
Trzy czerwone cebule pokroić w kostkę. Dusić na oliwie. Gdy się trochę zrumienią dodać 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczkę kuminu, 2 łyżeczki kurkumy. 1 łyżeczkę papryki wędzonej, szczyptę chili lub 1/2 papryczki jalapeno, 4-5 ząbków zmiażdżonego czosnku, 2 łyżeczki garam masala, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej. Całość dusić chwilę po czym zblendować na gładką masę.
Przygotowanie zupy
Dynię i resztę warzyw gotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Zblendować na gładką masę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać trochę wody. Doprawić do smaku pastą garam masala ( według preferowanej pikantności). Gotować jeszcze chwilkę. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą . Podawać z prażonymi pestkami słonecznika i dyni.
Smacznego 🙂