Śniadanie ultrasa – placuszki z owocami

Dobry ładunek węglowodanów zarówno przed jak i po treningu. Szczególnie polecane przed długim wybieganiem jako paliwo na udany trening.

Składniki :

300ml kefiru ( może być mleko roślinne)

2 jajka

szczypta proszku z laski wanilii ( lub kilka ziarenek z laski)

szczypta cynamonu

1/2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki mąki z cieciorki

2 łyżki mąki pszennej( może być inna bezglutenowa)

szczypta sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

Jajka ubić, dodać kefir, przyprawy i mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze  odrobinę maki. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju kokosowym. Odsączać na papierze. Podawać z ricottą, ulubionymi owocami i sosem borówkowym.

Sos borówkowy:

borówki amerykańskie oraz inne jagody ( maliny, jeżyny, żurawina, porzeczka, rokitnik pospolity)- razem 1 szklanka  gotować krótko z łyżką cukru trzcinowego. Gdy puszcza sok dodać łyżeczkę agaru. Gotować 1 min. Zdjąć z pieca i trochę wystudzić aż masa zgęstnieje. Podawać z placuszkami.

Smacznego 🙂