Falafel z zielonego groszku

Składniki: 1 szklanka suszonego zielonego groszku 1/2 szklanki sezamu 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry szczypta soli himalajskiej pieprz 1 łyżeczka garam masala 1 łyzka mielonego siemienia lnianiego olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Groszek umyć i zalać  wodą ( 2 szklanki) . Odstawić na 12 godzin uzupełniając ewentualnie wodę . Odsączyć 

Czytaj dalej…

Placki z cukini

Placki z cukini są proste w przygotowaniu. Doskonała propozycja na szybki obiad dla zapracowanych. Składniki: dwie nieduże cukinie odrobina soli himalajskiej pieprz koperek 1 łyżka płatków owsianych górskich 2 łyżki mąki z cieciorki 1 łyżka mąki gryczanej 1 jajko olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, odstawić na chwilę 

Czytaj dalej…

Dyniowe curry

Dyniowe curry jest daniem , które przygotujesz w 15 min. Szybkie, proste, smaczne i lekkostrawne. Można je zjeść nawet po wieczornym treningu. Składniki: 1kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1 duża  puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonego groszku pęczek zielonej kolendry 1 szalotka 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce zielonej i czerwonej pasty curry 

Czytaj dalej…

Śniadanie ultrasa – placuszki z owocami

Dobry ładunek węglowodanów zarówno przed jak i po treningu. Szczególnie polecane przed długim wybieganiem jako paliwo na udany trening. Składniki : 300ml kefiru ( może być mleko roślinne) 2 jajka szczypta proszku z laski wanilii ( lub kilka ziarenek z laski) szczypta cynamonu 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki z cieciorki 2 łyżki mąki 

Czytaj dalej…

Smaki Orientu- zupa z dyni

Wartości odżywczych i leczniczych dyni nie sposób przecenić. Doceniali ją już meksykańscy Indianie. Bogata w witaminy i minerały zwłaszcza w cynk owocuje obniżeniem poziomu cukru we krwi, co z kolei prowadzi do obniżenia wolnych rodników tlenowych uszkadzających między innymi odpowiedzialnych za wytwarzanie insuliny komórek beta. Należy zaznaczyć, że warto spożywać dynię profilaktycznie przeciwko cukrzycy typu 

Czytaj dalej…

Zapiekanka z bakłażana

Korzystając z sezonu na bakłażany i pomidory proponuję zapiekankę. Lekka, smaczna i bogata między innymi w likopen ( flawonoid o silnym działaniu przeciwnowotworowym ) jest doskonała dla każdego kto dba nie tylko o sylwetkę, ale również o piękny zdrowy wygląd i dobrą kondycję fizyczną. Składniki: 1 duży bakłażan 5-6 pomidorów ( najlepiej z gatunku podłużnych 

Czytaj dalej…

Chipsy z jarmużu

Ta zdrowa przekąska jest świetnym  zamiennikiem tzw słodko-słonych  tzw “zapychaczy” a zarazem dostarczy  witamin A, C , E oraz K. Poza tym jarmuż jest bogaty w żelazo oraz przeciwutleniacze. Przygotowanie: 1 główkę jarmużu umyć i każdy liść pokroić na mniejsze kawałki. Wysuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i 

Czytaj dalej…

Jaglotto curry

To szybkie i proste danie jest znakomite zarówno przed treningiem jak i po. Kasza jaglana należy do produktów odkwaszających, a w zestawieniu z porcją świeżych warzyw stanowi pożywny i  smaczny  posiłek. Kurkuma natomiast ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 papryki szpiczastej 2 duże pomidory ( miałam żółte więc takie 

Czytaj dalej…

Kasza gryczana zapiekana z warzywami

Smak kaszy gryczanej każdy kojarzy jako intensywny z lekką goryczką. Tak smakuje kasza gryczana palona. Ja polecam tę niepaloną gdyż jest bardziej wartościowa. Zawiera witaminy z grupy B, cenne pierwiastki ( między innymi żelazo, magnez, wapń) , jest  również  źródłem  krzemu. W smaku jest bardziej łagodna. Składniki  na porcję dla 4 osób 200g  kaszy 1 

Czytaj dalej…

Kotlety z czerwonej soczewicy

Soczewica jak i inne rośliny  strączkowe jest dobra alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.  Co prawda nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów, ale połączenie jej z innymi produktami zawierającymi brakujące aminokwasy  ( n.p zbożowymi, ziemniakami) może stworzyć źródło  pełnowartościowego białka. Poza tym soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego potasu i kwasu foliowego oraz według  ostatnich  wyników badań zawiera 

Czytaj dalej…