Zapiekanka z bakłażana

Korzystając z sezonu na bakłażany i pomidory proponuję zapiekankę. Lekka, smaczna i bogata między innymi w likopen ( flawonoid o silnym działaniu przeciwnowotworowym ) jest doskonała dla każdego kto dba nie tylko o sylwetkę, ale również o piękny zdrowy wygląd i dobrą kondycję fizyczną.

Składniki:

1 duży bakłażan

5-6 pomidorów ( najlepiej z gatunku podłużnych – są bardziej mięsiste)

świeża bazylia

sól himalajska

oliwa z oliwek

50 g  startego parmezanu

3 łyżki mąki żytniej lub innej ( może być bezglutenowa)

20 dag twardej mozarelli.

Przygotowanie:

Bakłażan  i pomidory pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry bakłażana posypać solą i odstawić na 10 min aby puściły goryczkowy sok.  Mozarellę  zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z parmezanem. Plastry bakłażana opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtaczać w mącę z parmezanem i smażyć z obu stron na oliwie na małym ogniu aby  się nie przypaliły. Układać w naczyniu żaroodpornym na przemian z pomidorami i mozarellą. Górną warstwę posypać listkami świeżej bazylii i mozarellą. Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 min.

Świetnie smakuje w towarzystwie komosy ryżowej ( na zdjęciu).

Smacznego 🙂